Anonimni umetnik Banksy se je s svojim novim muralom oz. stensko poslikavo v New Yorku postavil za turško umetnico Zehro Doğan, ki je zaradi slike poškodovanega turškega mesta obsojena na dve leti zapora. Foto: EPA
Anonimni umetnik Banksy se je s svojim novim muralom oz. stensko poslikavo v New Yorku postavil za turško umetnico Zehro Doğan, ki je zaradi slike poškodovanega turškega mesta obsojena na dve leti zapora. Foto: EPA
Mural, ki je bil razkrit v četrtek, se razprostira čez več kot 21 metrov na ulicah Houston in Bowery v newyorški četrti Manhattan. Foto: EPA

Mural, ki je bil razkrit v četrtek, se razprostira čez več kot 21 metrov na ulicah Houston in Bowery v newyorški četrti Manhattan, poroča New York Times. Poslikavo je Banksy ustvaril v sodelovanju z grafitarskim umetnikom Borfom, ki je bil kakor Doğanova že zaprt zaradi svojih grafitov.

Obtožena povezave s Kurdsko delavsko stranko
Zehra Doğan je zaprta že od leta 2017, ker je leto prej naslikala in na svojem računu na Twitterju delila poškodovano turško mesto Nusajbin, ki so ga poškodovale državne varnostne sile. Doğanova se je branila za argumentom, da je sliko ustvarila kot novinarka. Kljub temu so jo obtožili povezave s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se bori proti predsedniku Erdoganu. Sicer je delala kot poročevalka za zdaj pokončano tiskovno agencijo Dicle.

Fotografijo je ustvarila na podlagi fotografije, na kateri so prikazane podrte hiše, ovite v dim, okoli katerih se zbirajo vojaški tovornjaki. Prizor je del spopada med turško vojsko in kurdskimi bojevniki in izraža posledice večletnega nasilja Turčije nad Kurdsko delavsko stranko. Kot kaznivo je turško sodišče navedlo, da so na sliki turške zastave, vihteče iz naslikanih hiš.

"Moja dela bolj vredna zapora od njenih"
Banksyjeva umetnina prikazuje zapornico za rešetkami, število rešetk pa predstavlja, koliko dni je že preživela v zaporu. "Resnično čutim z njo", je povedal Banksy in dodal, da je sam ustvaril že veliko del, ki so bolj vredna zapora od njene slike. Doğanova si deli celico še s štiridesetimi sojetnicami in je samo občasno upravičena do obiskov.

Akcijo je zastavil tudi na Instagramu
O nepravični kazni je pisal tudi na svojem računu na Instragramu, kjer je uporabil ključnik FREEzehradogan (Izpustite Zehro Doğan). Ob tem je zapisal: "Obsojena na skoraj tri leta zapora, ker je naslikala eno sliko." (Njegovo objavo si lahko ogledate spodaj.) Banksy prav tako poziva ljudi, da na svojih družbenih omrežjih delijo njeno "kaznivo" sliko in v njej označijo turškega predsednika, prav tako uporabnika Instagrama, kakor je to storil on. (Tudi to si lahko ogledate na spodnji povezavi.)

Njegov film je bil nominiran za oskarja
Banksy je kot grafitar začel v rodnem Bristolu. S svojimi uličnimi umetninami, prek katerih komentira politično dogajanje, je zaslovel na spletu in postal vse zanimivejši tudi za umetniški trg. Njegov celovečerni prvenec Izhod skozi trgovino s spominki velja za prvi film katastrofe o ulični umetnosti, leta 2011 je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.