Čiščenje po poplavi na Prevaljah. Foto: BoBo/Gregor Ravnjak
Čiščenje po poplavi na Prevaljah. Foto: BoBo/Gregor Ravnjak

Ponedeljek bo dela prost dan za večino prebivalcev Slovenije, saj so poplave prizadele območja, kjer je približno ena četrtina delavno aktivnega prebivalstva.

Mi tega dne ne vidimo le kot pomoč fizičnim osebam, ampak tudi kot pomoč gospodarskim družbam, ki jih je zalila voda in potrebujejo čiščenje, da bodo lahko kakšen dan ali dva hitreje zagnala proizvodnjo in tudi tako prispevala k večjemu in hitrejšemu okrevanju gospodarstva. Tu bi pričakovali več medsebojne solidarnosti gospodarstva.

Andrej Zorko, ZSSS

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je že izrazila dvom o odločitvi vlade, saj da bo s tem povzročila dodatne stroške podjetjem v drugih delih države in da bo prost dan prizadel tudi podjetja, ki so se zaradi povečane količine naročil "celo odpovedala kolektivnemu dopustu".

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), ki podobno vladnega predloga ne podpira, "pa čeprav ga razumemo kot dobronamernega", je prepričana, da bi morala ravno zato država nositi stroške podjetij v smislu odpovedi plačila prispevkov in dajatev.

GZS za dodaten delovni dan, ne dela prost dan

GZS v nasprotju z vladno ad hoc odločitvijo o uvedbi dela prostega dneva predlaga določitev dodatnega delovnega dneva, pri čemer bi obračunane stroške za zaposlenega za ta dan namenili za pomoč prizadetim v poplavah, država pa bi se, kot je predlagal tudi TZS, odpovedala davkom in prispevkom od plač.

Tudi V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) predlagajo izredni dopust delavcev in samozaposlenih, ki bodo pomagali pri obnovi škode zaradi poplav. Strošek izrednega dopusta delavcev in samozaposlenih, ki bi pomagali pri sanaciji škode, pa naj v celoti prevzame država, pravijo. Obrtniki in podjetniki ob tem opozarjajo, da imajo na ta dan že vnaprej načrtovano delo, naročene stranke, prevozniki morajo dostaviti blago.

"Dan solidarnosti za te resnično tragične dogodke ujme seveda pozdravljamo," pa nasprotno meni Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in poudari, da bodo prostovoljci s čiščenjem pomagali tudi podjetjem.

ZSSS: "Pričakovali bi več solidarnosti gospodarstva!"

"Mi tega dne ne vidimo le kot pomoč fizičnim osebam, ampak tudi kot pomoč gospodarskim družbam, ki jih je zalila voda in potrebujejo čiščenje, da bodo lahko kakšen dan ali dva hitreje zagnale proizvodnjo in tudi tako prispevale k večjemu in hitrejšemu okrevanju gospodarstva. Tu bi pričakovali več medsebojne solidarnosti gospodarstva," je dejal za MMC.

Omenjanje gospodarske škode, ki sicer nastane ob vsakem dela prostem dnevu (ko so torej prazniki), pa Zorko nadaljuje, da sindikati "te zgodbe poznamo". "Težko trdim, da bo nastala gospodarska škoda, če si bo lahko v nekem krajšem obdobju gospodarstvo kot celota morda opomoglo hitreje."

Podaljšan konec tedna?

Glede zapisov, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih, češ da bodo predvsem prebivalci nepoplavljenih območij ta dan "izrabili" za podaljšan konec tedna (naslednji dan v torek, 15. avgust, je namreč praznik Marijino vnebovzetje), pa Zorko doda: "Te kritike so vedno bile in vedno bodo. Predvsem je treba stopiti skupaj z vidika optimizma – ljudje si želijo pomagati."

V vladni aplikaciji Poplave 2023 je pomoč v samo dveh dneh ponudilo že več kot 22.000 ljudi. "Slovenija je tu pokazala solidarnost, reči, da bo šel nekdo na morje, ne pa pomagat – to ni prava pot. Večina ljudi bo želela pomagati."

Sorodna novica Kako lahko pomagamo? Deluje posebna vladna aplikacija, humanitarne organizacije zbirajo pomoč.

Kam bi šel dobiček podjetij?

Glede predloga GZS-ja nas je zanimalo, kam bi šel dobiček, ki bi ga delavec ustvaril tisti dan, saj v sporočilu za javnosti tega niso navedli. Kot so nam pojasnili, bi "izkupiček tega dne delodajalci nakazali na poseben račun, ki bi ga določila država in s katerega bi financirali obnovo".

Dodatno vprašanje smo jim zastavili tudi glede stališča sindikatov, da bi se s čiščenjem prostorov podjetij tudi gospodarstvo hitreje vrnilo v stare tirnice, pa so poudarili vidik, da je treba "tovrstne akcije pravilno organizirati".

Zmotilo jih je to, da so v podjetjih, ki so zaradi prizadetosti zaprta, "zaposleni že angažirani pri čiščenju, zato dodatni dela prost dan ne bo ničesar spremenil – obratno, če lahko delodajalec v primeru izrednih nesreč delavca prerazporedi na druga dela, recimo čiščenje, ga na dela prost dan ne more".

Ob tem si ne predstavljajo, kako se bodo prostovoljci prijavljali podjetjem, ki potrebujejo pomoč. "Upoštevati je treba tudi tehnične specifike posameznih obratov, varstvo pri delu in druge varnostne okoliščine."

Pomisleki ob napovedi dneva solidarnosti

Kako bo organizirano varstvo otrok?

Sorodna novica V ponedeljek bo plačilni promet potekal nemoteno

Glede vrtcev na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da se bodo ti po potrebi odločali, ali bodo odprti, in sicer v dogovoru z občino in civilno zaščito, informacije v povezavi s tem bodo prejeli jutri.

Vprašanje smo poslali na Občino Ljubljana, a odgovora še nismo prejeli.

Je pa recimo Muzej in galerija mesta Ljubljane (MGML) sporočil, da vrata Galerije Jakopič in Mestnega muzeja Ljubljana po predhodni prijavi v ponedeljek, 14., in torek, 15. avgusta, med 8.00 in 16.00 brezplačno odpirajo za varstvo otrok, starejših od pet let.

Bodo odprte trgovine?

V veljavi je nova odredba, ki določa možnost odprtja prodajaln z živili, tehničnim blagom in otroško opremo, tudi ob nedeljah in dela prostih dnevih. To velja tudi za ponedeljek, trgovine bodo sezname odprtih poslovalnic objavile na svojih spletnih straneh.

Bodo delovale zdravstvene ustanove?

Iz splošnih bolnišnic Celje in Jesenice so sporočili, da bo delo na dan solidarnosti 14. avgusta prilagojeno, kar pomeni, da bo večina zdravstvenih posegov, načrtovanih za ta dan, odpovedanih. To pomeni, da bodo vsi naročeni zdravstveni pregledi za ta dan odpovedani, o čemer bo osebje bolnišnice tudi obvestilo paciente. "Nadomestne termine bodo pacienti prejeli v prihodnjih dneh," so zapisali v Splošni bolnišnici Celje.

V jeseniški splošni bolnišnici bodo večino načrtovanih ambulantnih in hospitalnih obravnav prenaročili na nove termine, vse nujne dejavnosti pa bodo potekale nemoteno, so poudarili.

V drugih bolnišnicah čakajo navodila ministrstva za zdravje glede organizacije dela, v Fidesu pa zdravnike pozivajo, naj v ponedeljek delajo, kot je bilo prvotno načrtovano.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) pa medtem vse zdravstvene delavce in vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov pozivajo, da se v znak solidarnosti 14. avgusta organizira delo tako, kot je bilo prvotno načrtovano.

Kot so poudarili, so zdravstveni delavci družbeno bolj koristni na svojem delovnem mestu, saj bodo s tem najbolj pomagali prizadetim v poplavah in bolnim.

Bodo banke delovale?

V ponedeljek bodo vsi plačilni sistemi delovali nemoteno, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. To velja za vsa domača in čezmejna plačila, bankomate in plačilne kartice ter tudi za poslovanje spletnih bank. "Vsi plačilni nalogi, ki so že bili vneseni z datumom 14. avgust, kjer gre za zelo zelo velik del nalogov, kot so nakazila plač in podobnih nakazil, bodo ti poravnani, tako kot bi bil običajen delovni dan," je za Radio Slovenija pojasnila Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije. Banke bodo sicer zaprte.

Veterinarji naj bi opravljali nujne naloge

Veterinarji so po mnenju veterinarske zbornice zaradi izredno zahtevnih razmer na poplavljenih območjih najbolj koristni na terenu. Zato zbornica vladi predlaga, da bi lahko veterinarske organizacije tudi 14. avgusta, ko naj bi bil dela prost dan, opravljale nujne naloge, so sporočili iz zbornice. Za solidarno pomoč prizadetim v poplavah, in sicer namensko določenemu posamezniku, pa predlagajo določitev dodatnega delovnega dne, ki naj bo neobdavčen.