Slovenska moška članska reprezentanca je na prvih dveh turnirjih dobila 6 tekem in doživela dva poraza (z Bolgarijo in Brazilijo). Na Filipinih bodo igrali proti trenutno peti Poljski, sedmi Kitajski, osmi Nizozemski in štirinajsti Kitajski. Foto: VolleyballWorld
Slovenska moška članska reprezentanca je na prvih dveh turnirjih dobila 6 tekem in doživela dva poraza (z Bolgarijo in Brazilijo). Na Filipinih bodo igrali proti trenutno peti Poljski, sedmi Kitajski, osmi Nizozemski in štirinajsti Kitajski. Foto: VolleyballWorld

Po obračunu s Poljaki se bosta v naslednjih dveh dneh zvrstili še dve tekmi. V četrtek ob 13. uri s Kitajsko in petek ob 9. uri proti Italiji. Za slovo od Daljnega vzhoda bo v nedeljo Slovenija ob 9. uri zaigrala še proti Nizozemski.

Z eno nogo že na zaključnem turnirju

Slovenska reprezentanca je na dosedanjih osmih tekmah dosegla šest zmag, kar jo na 16-članski lestvici trenutno uvršča na četrto mesto. V končnico bo sicer ob Poljakih, gostiteljih zaključnih bojev v Gdansku, napredovala še sedmerica najuspešnejših ekip. Pred deveto Srbijo ima Slovenija pred začetkom tretjega turnirja lepih sedem točk prednosti, medtem ko deseta Francija zaostaja že za devet točk.

Elitna odbojkarska izbrana vrsta je v torek opravila prvi trening. Vadbi v fitnesu je sledilo spoznavanje z dvorano Mall of Asia, ki sprejme okoli 15.000 gledalcev in bo gostila odbojkarske boje na Filipinih.

V zadnjih štirih letih sta se ekipi Slovenije in Poljske spopadli šestkrat, obe reprezentanci pa sta slavili po trikrat. V Ligi narodov je izid 2:1 v zmagah za Poljake. Foto: EPA
V zadnjih štirih letih sta se ekipi Slovenije in Poljske spopadli šestkrat, obe reprezentanci pa sta slavili po trikrat. V Ligi narodov je izid 2:1 v zmagah za Poljake. Foto: EPA

Soočenje četrte in pete ekipe Lige narodov

S Poljsko so se slovenski odbojkarji nazadnje srečali v lanskoletni izvedbi Lige narodov in jim morali priznati premoč z 1:3. Leto dni pozneje jih ne čaka nič lažje delo, čeprav so Slovenci na lestvici po osmih tekmah četrti, Poljaki pa peti.

"Najbolj pomembno bo, da se v dveh dneh pred tekmo privadimo na pogoje, ki vladajo tukaj na Filipinih. Ti so povsem drugačni od tistih na predhodnih dveh turnirjih Lige narodov," je po uvodnem treningu na Filipinih dejal selektor Gheorghe Cretu in dodal: "Čaka nas zahtevna prva tekma, na kateri moramo ostati osredotočeni in se ozirati predvsem na našo igro. Pravi ritem pri vseh elementih igre bo treba iskati korak za korakom. Poljaki s servisi ustvarjajo velik pritisk in so agresivni v napadih."

Druga ključna tekma z Italijo

Poljake dobro pozna srednji bloker Jan Kozamernik, ki je v zadnjih letih standardni član slovenske reprezentance, obenem pa je na klubski sceni nazadnje igral ravno v deželi sredinih tekmecev. "Pred nami je pomemben turnir. Na Filipinih nas čakata dve izjemno zahtevni tekmi s Poljsko in Italijo ter dve proti srednje rangiranima moštvoma, Nizozemski in Kitajski, ki se jima bomo zoperstavili kot favoriti. To vlogo bo treba upravičiti na igrišču. Samozavesti nam ne manjka, pogoji v dvorani nam ustrezajo, treba se je le spočiti in regenerirati ter dneve do tekem izkoristiti za čim boljšo pripravo," je dejal Kozamernik.

"Poljaki so na zadnji turnir prispeli v polni postavi. Menim, da nas čaka lepa tekma. Proti njim nam nikoli ne manjka motivacije. Tekmece dobro poznamo, saj smo s številnimi bili klubski soigralci. Tovrstnih presenečenj torej ne bo, bo pa naša igra morala biti na najvišji ravni," je še dodal odbojkar iz Črnuč.

Slovenski odbojkarji se bodo na Filipinih počutili kot doma
Kozamernik spet pri Trentinu

Jan Kozamernik se je vrnil k italijanskemu prvaku Trentinu, je klub potrdil na svoji spletni strani. Slovenski reprezentant je podpisal dvoletno pogodbo s klubom, za katerega je že igral v sezoni 2017/18.

"Leta 2017 smo ga pripeljali v Italijo ob zavedanju, da ima pomemben potencial in kakovost, zaradi katerih bi bil srednjeročno eden najbolj konkurenčnih igralcev na svojem položaju. Danes se nam zdi zrelejši in izkušenejši ter lahko veliko ponudi ekipi," je povedal predsednik kluba Bruno Da Re.

Sorodna novica Cretu: Vsi bomo šli v Gdansk po zmago. Ne igramo za drugo mesto.

Brez sprememb v slovenski postavi

Selektor Cretu sicer po turnirju v Franciji ni segel po spremembah v igralskem mozaiku. Slovenske barve bodo znova zastopali srednji blokerji Danijel Koncilja, Kozamernik, Alen Pajenk in Sašo Štalekar, prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman, podajalca Uroš Planinšič in Gregor Ropret, sprejemalci Klemen Čebulj, Matej Kök, Rok Možič, Žiga Štern in Tine Urnaut ter korektor Nik Mujanović.


LIGA NARODOV (M)
TRETJI TURNIR, Manila, Filipini

Sreda ob 13.00:
SLOVENIJA – POLJSKA

Četrtek ob 13.00:
SLOVENIJA – KITAJSKA

Petek ob 9.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA