Finsko sopranistko veže s slovenskim občinstvom vez, ki je nepretrgana že iz časov, ko je nastopala s skupino Nightwish. Zgovoren je tudi podatek, da se je leta 2009 ustavila v Ljubljani na svoji prvi samostojni turneji.

Finska sopranistka že več kot dve desetletji združuje svetove metalske in klasične glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Finska sopranistka že več kot dve desetletji združuje svetove metalske in klasične glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

S svojimi oboževalci v Sloveniji se je nameravala srečati že pred pandemijo. Leta 2018 je izdala album In the Raw, s katerim se je podala na (skoraj istoimensko) turnejo Raw. Toda koncert v Ljubljani, ki je bil napovedan že za leto 2020, je morala prestaviti. "Med pandemijo sem imela težavno obdobje. V glasbeni industriji sem že skoraj 26 let in še nikoli prej se nisem znašla v položaju, ko nisem mogla več delati," je poudarila Tarja Turunen v krajšem pogovoru pred svojim koncertom v Kinu Šiška.

Čas, ko je bila prisiljena, da ga preživi stran od odrov, je poskusila obrniti sebi v prid. Med drugim je izdala knjigo Singing in My Blood, v kateri je razkrila, da je leta 2018 utrpela možgansko kap, ki pa ni pustila trajnih posledic na njenem zdravju. Kljub šoku, ki je sledil še kasneje s pandemijo, se zdi, da je finska sopranistka dobila nov zalet s tem, ko ji je bil podarjen čas, da se zazre vase.

Slovensko občinstvo jo je ob vrnitvi znova toplo sprejelo, o čemer je pričala vrsta zvestih oboževalcev, ki so se imeli pred koncertom v Kinu Šiška priložnost srečati s svojo vzornico. V slabi uri pred koncertom se je posvetila prav vsakemu z enako toplino in nasmeškom. Še širši nasmešek pa se je vrnil na obraz, ko je zvečer stopila pred Katedralo in jim znova osvežila spomin, zakaj ostaja prva dama simfoničnega metala.

Pred njenim koncertom smo izmenjali nekaj besed na temo pandemije, ustvarjanja in o poklicu, ki ga opravlja že več kot 25 let. Cel pogovor si lahko preberete spodaj.


Sorodna novica MMC-jev intervju: Ledena dama metala Tarja sama sebi največja ovira

Ko sva pred 11 leti sedeli na tem istem mestu, se spomnim, da ste poudarili, kako je glasbena industrija v prejšnjem desetletju doživela pomembno preobrazbo. Od takrat je minilo desetletje, zaznamovano s takojšnjim zadovoljevanjem, ocenjevanjem kakovosti v številkah in algoritmih. Kako je ta "kibernetska" era vplivala na vas? Tako osebno kot poklicno.
Zagotovo je bil to učni proces, še posebej zame in za glasbeno industrijo kot celoto. V zadnjih letih smo doživeli nekaj pomembnih sprememb, ki so imele pozitivne in negativne posledice. Kot je v življenju običajno. Kljub temu sem vesela, da lahko rečem, da sem uspešno prebrodila nevihto. Moja ljubezen do glasbe je postala še močnejša. Zares neverjetno je, da lahko danes sedim tukaj z vami po vseh teh letih in doživetih izkušnjah. Zase lahko rečem, da sem resnično zadovoljna in srečna. Seveda je bil to proces učenja in rasti, a za vse izkušnje sem hvaležna.

Na kakšen način so vas prizadela "koronska" leta?
Med pandemijo sem imela težavno obdobje. V glasbeni industriji sem že skoraj 26 let in še nikoli prej se nisem znašla v položaju, ko nisem mogla več delati. Kot izvajalka se zanašam na koncerte v živo, zato je bilo težko, da nisem mogla nastopati. Vendar sem spoznala, da nič ne bo koristilo, če se bom borila proti vesolju, zato sem poskušala ostati pozitivna. Posvetila sem se ustvarjalnosti in izkoristila čas za delo pri različnih projektih, kot so pisanje knjige, snemanje božičnega albuma in elektronski glasbeni projekt. Zaradi časa, ki sem ga imela zaradi pandemije, sem lahko dokončala nekaj produkcij. Tako sem poskušala najti pozitivne strani.

Čeprav niste bili na turneji med obdobjem pandemije, ste bili zelo produktivni. Kako ste se počutili, ko ste se na neki način lahko znova povezali s svojo preteklostjo?
Pregled na stotine fotografij in spominov mi je predstavljal terapevtsko izkušnjo. Uvidela sem, kakšno življenje sem imela. V zadnjih 25 letih sem živela kot svetovna državljanka, se zabavala, ostala zdrava in imela privilegij sodelovanja s talentiranimi, lepimi in čudovitimi ljudmi. Te izkušnje so me napolnile s hvaležnostjo, ki sem jo izrazila v svojem pisanju o ljubezni do glasbe. Skratka, celoten proces je bil prelep.

Svetovno pozornost in prepoznavnost je dosegla kot pevka skupine Nightwish, s katero se je razšla leta 2005. Po odmevnem dogodku, ki je vzbudil precej pozornosti v svetu metalske glasbe in širše, se je osredotočila na samostojno kariero. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Svetovno pozornost in prepoznavnost je dosegla kot pevka skupine Nightwish, s katero se je razšla leta 2005. Po odmevnem dogodku, ki je vzbudil precej pozornosti v svetu metalske glasbe in širše, se je osredotočila na samostojno kariero. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Kakšno vlogo še igra v vašem življenju opera?
Govorite o klasičnem petju?

Da.
V resnici nisem nikoli študirala opere. Osredotočila sem se na študij liričnega petja, vendar je bila opera vedno prisotna. Bila je del mojega izobraževanja. In obožujem, ko lahko pojem Puccinija. Še danes vadim in hodim na ure petja, da ohranim to plat svoje kariere živo. Maja imam načrtovano turnejo po Finski, kjer se bom predstavljala s klasičnim in 'crossover' repertoarjem. Moram priznati, da je moj glas boljši kot kadar koli prej, ker sem redno vadila vsa ta leta. Koronsko obdobje mi je prav tako omogočilo, da sem lahko še izpopolnjevala svoje petje, saj sem preživljala več časa doma. Torej to je še ena pozitivna stvar, ki jo lahko omenim.

Kakšna je razlika med nastopanjem s skupino in z orkestrom?
Pri nastopanju z orkestrom je velika razlika v primerjavi s petjem z mikrofonom. Ko pojem z orkestrom, ne uporabljam zaščite za ušesa, saj sem le tako lahko usklajena z dirigentom in glasbeniki, da dihamo skupaj. Gre za edinstveno izkušnjo. Petje z mikrofonom je zelo drugačno. Vendar mi je všeč izziv obeh načinov petja. Srečna sem, da lahko v enem samem dnevu preidem iz enega načina v drugega, saj nimajo vsi pevci te vsestranskosti. Na splošno uživam v obeh slogih izvajanja.

Govorite več jezikov. Kateri jezik se vam zdi najlažji za izražanje in kateri je vaš najljubši?
Svoja besedila pišem v angleščini, čeprav moje znanje angleščine ni najboljše. Prihajam iz Finske in se v finščini pogovarjam s svojo hčerko. Tam imam še vedno družino, s katero imam tesne stike. Vendar mi predstavlja pisanje v finščini zapleten proces.

Španski jezik je zdaj postal še en pomemben jezik v mojem življenju, saj živim v Španiji in ga uporabljam vsak dan, ko se pogovarjam s svojo družino. Španski jezik je zelo romantičen in sem že napisala nekaj besedil v njem. Morda jih bom v prihodnosti še več.

V številnih skladbah, kot je Serene, ki govori o iskanju miru v naravi, Demons in You, ki se ukvarja z bojem proti notranjim demonom, in My Little Phoenix, ki govori o vstajanju iz pepela, poudarjate močne čustvene teme. Kakšna je vaša skrivnost, s katero si pomagate, da lahko izražate kompleksna čustva skozi besedila in glasbo?
Pri pisanju grem vedno v globine svojega čutenja. Ne morem samo opletati na površju; to ni v moji naravi. Za moje skladbe je bistveno, da nosijo globok pomen. Sem zelo čustvena oseba. Čeprav se trudim ostati pozitivna in iskati pozitivnost v svojem življenju, nosim tudi določeno temo v sebi. Vendar to temo vidim kot lep vidik sebe, ne kot nekaj negativnega ali slabega. Je del nas vseh. In šele pred kratkim sem to spoznala in cenim. Da sem čustvena, je del mene, in verjamem, da to čuti moje občinstvo.

Kot izvajalka svoja čustva izražate na odru, vendar ko stopite z odra, se morate ponovno povezati sami s seboj. Kako težko je najti to ravnotežje in se umiriti?
Moram priznati, da mi to ni nikoli predstavljalo težave. Ne vem, od kod izhaja ta sposobnost. Vedno sem bila sposobna zelo previdno ločiti različne vidike svojega življenja. Obstaja umetnica v meni in obstaja navadna oseba – mati, žena. Čeprav soobstajata v meni, mi ni bilo nikoli težko ločevati med njima. Uživam v slavi in blišču na odru, a ko stopim z odra, ta osebnost izgine.

Kako doživljate življenje na turneji z leti? Je še vedno tako zahtevno kot v času, ko ste bili mlajši in ste bili na turneji z Nightwish?
Iskreno povedano, s staranjem postaja še težje. Nisem več v dvajsetih letih, kar stvari otežuje. Vsak dan se je treba redno ukvarjati s telovadbo, skrbno spremljati, kaj jem in pijem ter poskrbeti za dovolj spanja. To življenje ni rokenrol: nikoli nisem mogla živeti takšnega življenja. Nenehna potovanja so naporna. Ker sem pevka, je moje telo moje glasbilo, kar stvari še bolj zaplete.

Kako se sproščate v prostem času, ko ste na turnejah? Ali še vedno tečete?
Da, grem teč. Krajše razdalje. Poskušam se sprostiti s sprehodi. Med preživljanjem prostega časa na turnejah pa rada obiščem parke ali obale jezer, da se sprostim. Običajno preživim večino dneva v zaprtih prostorih, zato se skušam čim bolj veseliti, ko je zunaj sonce. Ogled znamenitosti in svež zrak sta tudi odličen način za sprostitev. Zvečer si lahko ogledam kakšno serijo na Netflixu ali film.