V novi komisiji je predvideno novo mesto za ukrepanje na področju podnebnih sprememb ter razdelitev resorja za pravosodje in notranje zadeve na dva dela. Foto: Reuters
V novi komisiji je predvideno novo mesto za ukrepanje na področju podnebnih sprememb ter razdelitev resorja za pravosodje in notranje zadeve na dva dela. Foto: Reuters
Janez Potočnik
Bo Potočnik ohranil resor za znanost in raziskave? Foto: EPA

To je razkril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki se je "pohvalil", da je imel še pred enim tednom le tri kandidatke. V zdajšnji ekipi je sicer osem komisark.

Kandidatke, ki so jih države članice predlagale za drugo Barrosovo ekipo, so: Britanka Catherine Ashton, Luksemburžanka Viviane Reding, Ciprčanka Andrula Vasiliu, Švedinja Cecilia Malmström, Danka Connie Hedegaard, Grkinja Maria Damanaki, Bolgarka Rumjana Želeva, Irka Maire Geoghegan-Quinn in Nizozemka Neelie Kroes. Barroso je sicer neuradno tudi nakazal, da naj bi ženske kandidatke dobile močne resorje.

Danes so sicer postala znana vsa imena komisarjev, ki jih bo predlagal Barroso. Osemnajst moških kandidatov, poleg njega, je: Slovenec Janez Potočnik, Avstrijec Johannes Hahn, Nemec Günter Oettinger, Italijan Antonio Tajani, Madžar Laszlo Andor, Francoz Michel Barnier, Slovak Maroš Šefčovič, Finec Olli Rehn, Belgijec Karel De Gucht, Čeh Štefan Füle, Romun Dacian Ciolos, Estonec Siim Kallas, Poljak Janusz Lewandowski, Latvijec Andris Piebalgs, Litovec Algirdas Šemeta, Maltežan John Dalli in Španec Joaquin Almunia.

Kateri resor v čigave roke?
V novi ekipi bo 14, torej več kot polovica, starih znancev iz zdajšnje ekipe, šest izmed njih se je Barrosovi "četici" sicer pridružilo šele pozneje. Kdaj bo Barroso predlaganim komisarjem razdelil tudi resorje, še ni znano, predvidoma pa bi se to lahko zgodilo konec meseca. Evropski parlament naj bi januarja opravil zaslišanja, in če bo šlo brez zapletov, naj bi druga ekipa položaj nastopila februarja.

Pred petimi leti je imel Barroso v parlamentu sicer veliko težav, saj se poslanci niso strinjali z nekaterimi predlaganimi kandidati, predvsem z Italijanom Roccom Buttiglionejem, zato je moral ekipo spremeniti, glasovanje v parlamentu je bilo preloženo in tedanji komisiji Romana Prodija so za nekaj tednov podaljšali mandat.

Očitno pa tudi tokrat ne bo šlo zlahka, saj je nekatere evropske poslance že zanimalo, kakšna je dejanska vloga Barrosa pri sestavi ekipe, saj se širijo govorice, da največje države odkrito zahtevajo nekatere resorje zase.